Färre mjölkkor men fler värphöns inom den ekologiska produktionen

Idag har vi publicerat siffror om den ekologiska djurhållningen 2014. Siffrorna avser antalet djur som var omställda till ekologisk produktion i juni 2014.

Färre mjölkkor

Antalet företag med ekologisk mjölkproduktion fortsätter att minska. Den genomsnittliga besättningsstorleken ökade visserligen med nästan 5 % men trots det minskade antalet ekologiska mjölkkor med knappt 3 %, vilket motsvarar 1 300 kor. I juni 2014 fanns det 46 900 ekologiska mjölkkor i Sverige.

Fler värphöns

I motsats till mjölkkorna så fortsatte antalet värphöns att öka i antal. År 2014 uppgick antalet ekologiska värphöns till 900 000, en ökning med 4 % jämfört med 2013.

I figurerna nedan visas utvecklingen av antalet ekologiska djur samt andelen ekologiska djur i förhållande till det totala antalet djur i Sverige för några djurslag.

Antal omställda ekologiska djur

Antal ekodjur

Andel omställda ekologiska djur, procent

Andel ekodjur

Vill du veta mer om den ekologiska djurhållningen kan du läsa mer i vårt Statistiska meddelande ”Ekologisk djurhållning 2014”.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Husdjur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s