Trädgårdsodlingen i det fria

Du har väl inte missat att vi nyss publicerat 2014 års trädgårdsstatistik. Det här är det andra inlägget här på bloggen om just trädgårdsodlingen 2014. Och vi kommer att fortsätta skriva om den, helt enkelt för att det finns så mycket att skriva om.

I Sverige odlas det 4 huvudsakliga typer av trädgårdsgrödor på friland, nämligen köksväxter, bär, frukt och prydnadsväxter, som framför allt består av plantskoleväxter. Totalt sett ägnade sig 1 602 företag åt odling av trädgårdsväxter på friland år 2014, på en areal om strax över 12 800 hektar. Mer än hälften av den arealen ägnades åt odling av köksväxter, medan en knapp fjärdedel täcktes av bärodlingar, drygt en sjundedel åt fruktodling och knappt en tjugondel åt odling av prydnadsväxter. De tre arealmässigt sett största grödorna var jordgubbar, morot, äpple.

Men arealerna speglar inte hur många företag som faktiskt ägnar sig åt att odla olika grödor. Trots att odlingen av prydnadsväxter tar upp mindre än fem procent av frilandsarealen, ägnar sig närmare 15 procent av frilandsföretagen åt just den odlingen.

Arealandel och andel företag för olika grödgrupper på friland

Arealandel och andel företag för olika grödgrupper på friland

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s