Alla dessa grönsaker på våra åkrar…

… eller ”köksväxter på friland” som vi lite torrt kallar dem i statistiken. Vilka är de då, köksväxterna? Morot, lök, sallat, pumpor, dill, blomkål, rabarber och så vidare. Alla grönsaker du kan tänka dig som går att odla utomhus (och säkert några till).

Grönkål. Smaskens!

Grönkål. Smaskens!

Hur man än ser på det – utnyttjad areal, antal odlande företag, sysselsatta eller värde – så är dessa frilandsgrönsaker den svenska trädgårdsodlingens gigant. Ungefär 40 procent av de 2 066 svenska trädgårdsföretagen odlade någon form av köksväxter på friland år 2014 och totalt sett användes hela 60 procent av trädgårdsarealen till just köksväxter. Den största grödan, både sett till antal odlare, areal och skördad mängd var morot, som 312 företag skördade inte mindre än 119 000 ton av 2014. Det motsvarar mer än 6 kilo morötter per kvadratmeter åker – inte så illa.

Man kan kanske tro att odlingen av grönsaker torde vara tämligen konstant och att uppsättningen grödor inte borde förändras så mycket. Men då har man fel. Visserligen är odlingen av stora grödor som morot och lök tämligen konstant över tid, men vid sidan av dem finns det både grödor som ökar och minskar i ”popularitet”. Medan odlingen av kålrot och selleri minskade rätt mycket mellan 2008 och 2014, ökade istället odlingen av sallat (vid sidan av isbergssallat), jordärtskocka, majs, rabarber och pumpa dramatiskt under samma period. Grönsaksskördarna var för övrigt ganska höga 2014. För 16 av de 25 största grödorna var skörden högre än både 2008 och 2011 års skördar (som var de två föregående åren vi mätte).

Antal odlare och odlad areal av köksväxter på friland

Antal odlare och odlad areal av köksväxter på friland

Olika delar av Sverige uppvisar lite olika specialiteter inom köksväxtodlingen. Trots att de flesta grödor är vanliga i Skåne (som stod för inte mindre än 70 procent av den totala svenska köksväxtskörden 2014), produceras det till exempel en hel del palsternacka, morot och sparris på Gotland, medan Kalmar län producerar mycket lök, gurka och pumpor.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s