5 skillnader i ägande och brukande av jordbruksmark

I förra veckan publicerade vi en rapport där vi tittat på ägande av jordbruksmark. Det är kul att vi äntligen ha tagit fram siffror om ägande. Vår jordbruksstatistik utgår ju annars från brukande av jordbruksmark. Om jag jämför definitionerna så består:

  • En ägarenhet av den mark inom en kommun som ägs av samma ägare/ägarkonstellation. Det kan alltså vara flera ägare till marken t.ex. flera syskon, och marken kan finnas på en eller flera fastighter.
  • En brukningsenhet av den mark som brukas under en gemensam ledning. Antalet brukningsenheter är detsamma som antalet jordbruksföretag. Marken kan alltså vara både ägd och arrenderad så länge den brukas som en enhet.

Vi gjorde rapporten om ägande för år 2011, medan jag jämför med statistiken för år 2013 eftersom det var ett år då vi gjorde strukturundersökningen och därmed har mer information. Tablån nedan visar att det finns mer än dubbelt så många ägarenheter som brukningsenheter. Det innebär att de är betydligt mindre. Det finns många ägarenheter med mindre än 2 hektar åkermark.

Det är vanligt att äga skog i kombination med ägande av jordbruksmark. Ägarenheterna har betydligt mera skog än brukningsenheterna har.

Ägande och brukande1 Ägarenheter           Brukningsenheter
Antal enheter med är 2 hektar åkermark 149 000 ägarenheter 63 200 brukningsenheter
Genomsnittlig areal åkermark för enheter med mer än 2 hektar åkermark 18 hektar åkermark 41 hektar åkermark
Antal enheter med mindre än 2 hektar åkermark 89 000 ägarenheter 3 900 brukningsenheter
Areal skogsmark per enhet med mer än 2 hektar åkermark 91 hektar skogsmark 55 hektar skogsmark
Areal betesmark per enhet med mer än 2 hektar åkermark 3,8 hektar betesmark 7 hektar betesmark

1)      Uppgifterna för ägarenheter bygger på Taxeringsregistret medan uppgifterna för   brukningsenheter bygger på Lantbruksregistret. Arelaen av betesmark i fastighetsregistret är troligen överskattad om man definierar betesmark som en mark som varje år ska betas.

//Ann-Marie Karlsson

äg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare, Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s