Visst är det gott med jordgubbar…

… men de är ju inte de enda bären som odlas i vårt avlånga land. Hallon, blåbär, vindruvor och havtorn är alla grödor som odlas alltmer av våra svenska trädgårdsodlare, medan svarta vinbär och nypon är exempel på bär som minskat i popularitet under senare år.

Trots det är svarta vinbär det bär som odlas på näst störst areal efter jordgubbarna. 112 företag odlade svarta vinbär på 316 hektar år 2014. Något fler företag, 141 stycken, odlade hallon på en ungefär hälften så stor areal, 153 hektar. Vindruvor, förresten. Visste du ens att det odlas vindruvor för vinproduktion i Sverige? Det gör det. Inte mindre än 59 företag skördade tillsammans 85 ton vindruvor 2014. De som säger att det dessutom blir rätt goda viner av dem, när det beger sig.

Men det är ju jordgubbarna som är giganten inom den svenska bärodlingen. På närmare 80 procent av den totala bärarealen odlades det just jordgubbar. Jordgubbsarealen har fluktuerat en del, men förblivit mer eller mindre oförändrad under de senaste 15 åren. Däremot har antalet odlare minskat till färre än hälften, medan avkastningen har ökat med över 40 procent, för att landa på 6,6 ton jordgubbar per hektar 2014.

En stor del av de svenska bären odlas i Skåne, men även Kalmar, Blekinge och Västra Götaland är stora bärproducenter. Dessutom sticker några av Norrlandslänen ut med relativt stora bärarealer – det är där den absoluta majoriteten av de svarta vinbären odlas.

Bärodlingen i Sverige 2014

Mer om bärodling och annan svensk trädgårdsodling hittar du i ”Trädgårdsproduktion 2014”.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s