Bättre och bättre, år för år- mer förnybar energi i växthus

VäxthusSå ser den ut, ur klimatsynpunkt, växthusodlingen i Sverige. År 2014 hade de svenska trädgårdsföretagen en total växthusyta om drygt 287 hektar. Av dessa värmes 87 procent upp under hela eller delar av året. Tillsammans med den övriga driften innebär det att växthusodlingen av trädgårdsväxter totalt förbrukade knappt 602 gigawattimmar (GWh) under 2014, en minskning med 4 procent jämfört med tre år tidigare, och med hela 48 procent jämfört med 1999.

Inte nog med det – växthusföretagen fortsätter också övergången till förnybara bränslen i snabb takt. Av den energi som företagen själva producerade var andelen från förnybara bränslen 63 procent år 2014, att jämföra med 48 procent tre år tidigare och bara 1 (ja, en) procent år 1999. Men även posten ”övrig energi” som innefattar el och fjärrvärme ökade mellan 2011 och 2014. Den posten innehåller visserligen en hel del förnybar energi (som fjärrvärme från bioenergieldade kraftvärmeverk och el från vatten- och vindkraft), men också el från kärnkraftverk och oljeeldning.

Fördelning av energikällor i den svenska växthusproduktionen

Fördelning av energikällor i den svenska växthusproduktionen

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s