Om det bara kunde bli höst snart

Det är kanske inte den vanligaste tanken så här i semestertider. Men den har ju sina fördelar, hösten. Klar och frisk luft, färgexplosionen, svampäventyren och så äpplena. De ljuvliga svenska äpplena.

Äppelträd

Vackert, men omodernt planterat.

Den svenska odlingen av äpplen har fått ett uppsving de senaste åren och det har skett en hel del nyplantering av äppelträd. Det syns visserligen inte om man ser till den planterade arealen, som inte har förändrats särskilt mycket de senaste femton åren. Men om man istället ser till skörden och till antalet träd ser man en annan bild. År 2014 skördade 282 svenska äppelodlare knappt 25 000 ton äpplen, en ökning med mer än en tredjedel sedan 1999. 25 000 ton – det är mer än 2,5 kilo per svensk, det. Dessutom tycks antalet odlare vara på väg uppåt efter en svacka under hela det tidiga 2000-talet.

Men eftersom den odlade arealen inte ökat ligger orsaken till den ökade äppelproduktionen i en ökad avkastning, som i sin tur främst beror på ny odlingsteknik, där man planterar träden betydligt tätare än tidigare. Det ger utrymme för betydligt fler träd, och trots att varje enskilt träd numera ger färre äpplen, så blir den totala mängden betydligt större. I moderna planteringar kan avkastningen bli mellan 30 och 40 ton per hektar, att jämföra med omkring 10 ton per hektar i äldre planteringar.

Men den svenska fruktodlingen består inte bara av äpplen, utan också av päron, plommon och körsbär. Och för de grödorna ser det lite dystrare ut. Antalet plommon- och körsbärsodlare har minskat till hälften sedan sekelskiftet och de odlade arealerna har krympt dramatiskt, med nästan 60 procent för plommon och med närapå 80 procent för körsbär. Lite svårt att förstå för en sådan som mig, som gillar att sitta i lugn och ro, smaskandes och spottandes körsbärskärnor.

Fruktodlingens arealmässiga utveckling 1999-2014

Fruktodlingens arealmässiga utveckling 1999-2014

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s