Storstadsbor lägger 40 % av sina matkostnader på att äta ute

Jordbruksverket har just gett ut en rapport om konsumtionen av livsmedel de senaste 50 åren. I rapporten konstateras att:

  • Vi köper mer mat per person och med ett högre innehåll av energi idag än för femtio år sedan. Kött och grönsaker är exempel på livsmedel som vi konsumerar mer av och mjölk konsumerar vi mindre av.
  • En minskad relativ kostnad för mat, globaliseringen och en ändrad livsstil är några faktorer som har bidragit till de ändrade matvanorna.
  • Det finns skillnader mellan länder i konsumtionen av livsmedel, vilket till viss del förklaras av skillnader i traditioner. Det finns också globala trender som gör att konsumtionsutvecklingen drar åt samma håll, exempelvis ökar konsumtionen av fisk, skaldjur och nötkött till följd av ökade inkomster.

kartasRapporten innehåller massor av spännande statistik. Ett exempel är den andel av utgifterna för mat som används för ute-ätande i olika delar av Sverige.

Statistiken visar att det är i storstäder och förortskommuner som uteätandet är som störst där mer än 40 procent av livsmedelsutgifterna går till denna varugrupp. Det förefaller dock som att andelen minskar i storstäderna. För övriga kommuntyper varierar andelen mellan 18-27 procent över tidsperioden där uteätandet är som lägst i landsbygdskommunerna.

En karta där kommunindelningen framgår visas till höger.

//Ann-Marie Karlsson

utemåltid

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Storstadsbor lägger 40 % av sina matkostnader på att äta ute

  1. Johanna skriver:

    Handla svenskt, stöd de svenska bönderna som är utrotningshotade. Sverige har varit självförsörjande en gång i tiden ,vi kan bli det igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s