Import och export av mejeriprodukter

För någon månad sedan publicerade vi statistik över import och export av jordbruksvaror. Utrikeshandeln med jordbruksvaror och livsmedel visar på en fortsatt mycket stark utveckling under 2014.  Det är främst värdet av exporten av spannmål och kategorin diverse livsmedel, exempelvis smörblandningar, som ökat. På importsidan är det värdet av frukt och grönsaker, kaffe, drycker samt mejerivaror som ökat.

I det här blogginlägget tänker vi titta litet närmare på import och export av mejeriprodukter. När man studerar diagrammen är det viktigt att komma ihåg att mejerier är gränsöverskridande både vad gäller produktionsanläggningar och hemmamarknader. Det innebär att import och export av olika varor t.ex. kan bero på i vilket land olika produkstionsanläggningar råkar finnas.  Den senaste marknadsöversikten för Mjölk- och mejeriprodukter  nämner t.ex. på sid 11 att Arla Foods under 2004 öppnade en ny mjölkpulverfabrik i Sverige vilket naturligtvis påverkar export av just mjölkpulver. I marknadsöversikten kan den som är intresserad läsa mera om bakgrunden till förändringarna i siffrorna över import och export.  Alla diagrammen bygger på statistik över import och export från SCB.

Exporten av mjölk- och gräddpulver har fördubblats på tre år

Exporten gräddpulverav mjölk- och gräddpulver, som är Sveriges största exportprodukt inom segmentet mjölk- och mejerivaror, har i det närmaste fördubblats sedan år 2011 och uppgick till ca 100 000 ton år 2014.

Importen av mjölk- och gräddpulver är relativt liten i jämförelse med exporten och uppgick år 2014 till drygt 14 000 ton.

Oman är den klart största avsättningsmarknaden för svenskt mjölk- och gräddpulver.

Högre nivåer för import av tjock gräde de senaste tre åren

gräddeUnder de senaste tre åren har importen av tjock grädde etablerat sig på nivåer runt 30 000 ton. Exporten av tjock grädde vittnar om ett varierande handelsmönster utan någon tydlig trend.

Sedan år 2002 kan en tydlig import av tunn grädde noteras och kvantiteten uppgick år 2014 till drygt 4 000 ton.

Exporten av tunn grädde är i det närmaste obefintlig.

Tunn och tjock grädde importeras främst från Finland och Danmark. En betydande del tjock grädde har dessutom Österrike som avsändarland. Exporten av tjock grädde går främst till Danmark och Frankrike.

Stor och ökande import av syrade produkter

syrade prodImporten av syrade produkter såsom yogurt och fil har mer än fördubblats sedan år 2006 och uppgick år 2014 till drygt 105 000 ton.

Exporten av syrade produkter är relativt liten i jämförelse med importen och uppgick år 2014 endast till drygt 14 000 ton.

Importen av syrade produkter kommer främst från Tyskland och Finland medan Norge är den största avsättningsmarknaden.

Importen och exporten av smör visar motsatta trender

syratImporten av smör har sedan de första åren på 2000-talet ökat från relativt små kvantiteter och uppgick år 2014 till närmare 11 000 ton.

Exporten av smör visar ett motsatt trendmönster där volymerna under perioden 1995-2009 uppgick till mellan 16 000 och 27 000 ton för att därefter sjunka tillbaka till nivåver på runt 5 000 ton eller lägre.

Importen av ost störst inom segmentet mjölk och mejerivaror

Importen av ossyratt, som är Sveriges största importprodukt inom segmentet mjölk och mejerivaror, har under hela jämförelseperioden 1995-2014 ökat för varje år och uppgick år 2014 till över 125 000 ton. Sedan år 2005 har importen mer än fördubblats.

Exporten har sedan slutet av 1990-talet varit relativt stabil på mellan ca 12 000 och ca 20 000 ton.

Importen av ost kommer främst frånDanmark, Nederländerna och Tyskland. På exportsidan är Danmark och Finland de största avsättningsmarknaderna.

//Lars-Anders Strandberg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Import och export av mejeriprodukter

  1. Ping: Produktion och konsumtion av mejerivaror i Sverige. | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s