Vi snackar inte alltid dynga…

… när vi pratar om gödsel. För inte länge sedan släppte vi vår årliga rapport om försäljningen av mineralgödsel. Mineralgödsel, eller konstgödsel, eller handelsgödsel för den delen, är kemiskt framställt gödsel, till skillnad från det stallgödsel som ju produceras på ett mer… naturligt… sätt.

Nåväl. Under ”gödselåret” 2013-2014 (1 juli 2013-30 juni 2014) såldes mer än 757 000 ton mineralgödsel. Försäljningen ökade för andra året i rad och var den näst högsta på tio år. Nu ska man vara klar över att försäljningen och användningen av mineralgödsel inte är samma sak, men att korrelationen är ganska stark.

Försäljning av mineralgödsel 1983-2014

Försäljning av mineralgödsel 1983-2014

Sett till näringsämnen (olika typer av mineralgödsel innehåller varierande mängd av olika näringsämnen som kväve, fosfor, kalium och svavel), var det framför allt mängden kväve i de sålda gödselmedlen som ökade.

Försäljningen av mineralgödsel är ett ganska intressant fenomen eftersom den i högre grad styrs av priserna på spannmål och mängden odling av olika grödor, än av priset på mineralgödslet i sig. Ökningen i försäljning berodde följaktligen till stor del på att arealen höstvete, som kräver relativt stora mängder kväve jämfört med andra grödor, var ovanligt stor säsongen 2013-2014. Den ökade gödslingen gav också resultat. Skörden av spannmål 2014 var den största på över 15 år.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Produktionsmedel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s