Produktion och konsumtion av mejerivaror i Sverige

Mjölkföretagen i Sverige är viktiga. De är viktiga för jordbrukssektorn och den mat de producerar är viktig för oss som konsumenter. De flesta mål mat vi äter, filen på morgonen, osten på smörgåsen, mjölken i kaffet och grädden i såsen, innehåller mejeriprodukter. Själv tycker jag dessutom fortfarande att ett glas mjölk är gott till maten.

SkärmklippDe specialiserade mjölkföretagen står för mellan 2735 % (litet beroende på hur brett man räknar sektorn) av de totala intäkterna i jordbruket. Ungefär 20 % av intäkterna kommer från mjölk och resten från kött och från värdet av foderproduktion, främst vall. Mjölkkorna och deras kalvar är viktiga för att hålla åker- och betesmarker öppna. De mervärden som finns för mjölk finns beskrivna i en PM Jordbruksverket publicerat.

Det gör att det är spännande att titta på hur produktion och konsumtion av mejerivaror har utvecklats de senaste åren. Jämförbar statistik finns tillgänglig i statistikdatabasen från år 1995. Jag passar också på att göra en tillbakablick från 1960-talet och framåt för just konsumtionen.

Det är också viktigt att komma ihåg att mejerier är gränsöverskridande både vad gäller produktionsanläggningar och hemmamarknader. Det innebär att produktionen av olika varor kan bero på t.ex. i vilket land olika produktionsanläggningar råkar finnas.  Den senaste marknadsöversikten för Mjölk- och mejeriprodukter  nämner t.ex. på sid 11 att Arla Foods under 2004 öppnade en ny mjölkpulverfabrik i Sverige, vilket naturligtvis påverkar produktionen av just mjölkpulver.

Produktion av mejerivaror vid mejeri

invägd mjölkInvägning av mjölk från jordbrukarna har minskat med 12 % sedan år 1995. Linjen är dock inte rak; det finns perioder med små uppgångar och nedgångar. De senaste åren, liksom de senaste 11 månaderna under år 2014, har produktionen av mjölk ökat. 28 % av den invägda mjölken används som konsumtionsmjölk. Det är en  minskning sedan år 1995, då andelen var 33 %. Resten av mjölken används för att producera andra produkter. Dessa kräver ofta flera liter mjölk för att göra ett kilo av produkten, t.ex. ost och smör och det kanske tydligaste exemplet mjölkpulver, där nästan all vätska är borttagen.

Produktion och konsumtion av mjölk

Konsumtion av mjölkDen mjölk jordbrukarna levererar används alltså inte bara för den mjölk vi dricker utan också för att tillverka t.ex. ost och smör. Det innebär att om priset till konsument för konsumtionsmjölk skulle öka med 1 kr skulle, om vi antar att allt annat är lika, priset till bonden kunna öka med runt 26 öre. (1 kr minus 12 % moms och därefter  28 % av det belopp som finns kvar).  28 % är den andel av den mjölk jordbrukaren levererar som blir konsumtionsmjölk.

Konsumtionen av mjölk har minskat med 23 % sedan år 1995. Vi konsumerade totalt  1 049 tusen ton mjölk år 1995 jämfört med 810 tusen ton år 2013. Konsumtionen av mjölk sedan 1950-talet har jag tidigare bloggat om här.

Produktion och konsumtion av övriga mejerivaror i Sverige 1995-2014

  • Produktion av syrade produkter (yoghurt och fil) har legat runt 250 tusen ton under perioden 1995-2014. Produktionen ökade under slutet av 1990-talet, men har minskat något de senaste åren.
  • Produktionen av ost har minskat från 128 tusen ton till 88 tusen ton, en minskning med 32 % under samma period. Samtidigt har konsumtionen av ost (inklusive margarinost) ökat från 144 tusen ton till 186 tusen ton, en ökning med 29 % mellan 1995 och 2013.
  • Produktionen av grädde ökade mellan 2007 och 2012, men har minskat något mellan åren 2012 och 2014. Totalt under hela perioden har produktionen ökat med 16 %, från 89 tusen ton till 105  tusen ton år 2014. Konsumtionen delas in i tjock respektive tunn grädde. Konsumtionen av tjock grädde har ökat med 10 % och konsumtionen av tunn grädde med 31 % mellan åren 1995 och 2013.
  • Produktionen av smör har minskat från 28 tusen ton till 17 tusen ton mellan åren 1995 och 2014. Samtidigt har konsumtionen ökat från 18 tusen ton till 29 tusen ton mellan åren 1995 och 2013.
  • Produktionen av mjölkpulver har ökat under perioden. Ökningen har varit speciellt stor sedan år 2011, då produktionen ökat från 51 tusen ton till 89 tusen ton år 2014. Ökningen av jordbrukarnas produktion av mjölk de senaste åren har alltså framförallt fångats upp i produktionen av mjölkpulver. Mjölkpulver är en vara som främst exporteras.

mejprod
Sammantaget minskar alltså konsumtionen av mjölk, men den ökar för grädde, smör och ost. Bortsett från produktionen av grädde motsvaras inte konsumtionsökningen av en ökning av produktionen vid mejerierna i Sverige.

Import och export av mejeriprodukter har vi skrivit om här.

Långa tidsserier för grädde, syrade produkter och smör

I vår konsumtionsstatistik kan vi studera direktkonsumtionen av grädde sedan 1960. Direktkonsumtion är enkelt uttryckt den grädde vi köper hem från affären eller får t.ex. som gräddklick till jordgubbarna på tallriken på en restaurang. Statistiken visar att gräddbilddirektkonsumtionen av grädde med en fetthalt på 29 procent eller mer var 72 deciliter per person år 2011. Grädde med en fetthalt under 29 procent, t.ex. mellangrädde och matlagningsgrädde, var 19 deciliter per person och år.

Konsumtionen av tjock grädde har stadigt ökat sedan 1960-talet, förutom under perioden 1998-2005 samt det senaste året då konsumtionen minskat. Sett över hela perioden har konsumtionen av tjock grädde ökat från 29 deciliter per person år 1960 till 69 deciliter per person år 2013. Konsumtionen av tunn sjönk från 27 deciliter per person år 1960 till 19 deciliter per person år 2013. Övriga varor redovisas också i diagrammen nedan.

//Ann-Marie Karlsson

grädde gräddfil

gräddfil

smör

ost

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Produktion och konsumtion av mejerivaror i Sverige

  1. Ping: Direktkonsumtionen av mjölk har minskat från 216 liter per person och år 1950 till 86 liter per person och år 2013 | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Kraftig minskning av antalet mjölkgårdar men inte av antalet mjölkkor | Svensson

    • Antalet mjölkgårdar har ungefär halverats vart tionde år, men samtidigt har antalet mjölkkor har inte minskat så mycket. Istället har gårdarna blivit större. Det är anledningen till att mjölkproduktionen inte minskat.

  3. Ping: Därför fungerar inte avfallsskatt | Dumpstrat

  4. Ping: Mejerierna producerade 815 tusen ton mejerimjölk år 2015. | Jordbruket i siffror

  5. Ping: Ökar eller minskar livsmedelsproduktionen? | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s