En blick in i de svenska växthusen

Idag fortsätter vi vår serie om den svenska trädgårdsodlingen 2014 med en kort inblick i växthusodlingen.

Den svenska växthusytan på strax över 287 hektar är ungefär jämnt fördelad mellan odling av prydnadsväxter och odling av köksväxter och bär. Totalt sett ägnade sig nästan 850 företag åt växthusodling år 2014. Av dessa företag odlade 65 procent prydnadsväxter, medan 39 procent odlade köksväxter och fyra procent bär.

TomaterBland prydnadsväxterna hittar vi krukväxter (som pelargoner och julstjärna), utplanteringsväxter (till exempel penséer och tagetes), snittblommor (framför allt tulpaner) och lökväxter i kruka (som amaryllis och påskliljor). Växthusodlingen av köksväxter domineras starkt av gurka och tomater, men också av kryddväxter och sallat i kruka, som inte tar så mycket växthusyta i anspråk men som ändå produceras i stora mängder och omsätter mycket pengar.

Drygt 87 procent av de svenska växthusen värmdes upp under hela eller delar av året 2014. De svenska växthusen har under senare år genomgått en snabb förändring mot högre energieffektivitet, lägre andel fossila bränslen och utökad användning av system för återvinning av näring och vatten. Totalt sett förbrukade den svenska växthusproduktionen drygt 600 GWh år 2014, varav 48 procent producerades direkt från förnybara energikällor.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s