Färgprakt och ögonfägnad

Vad har du i din trädgård, på din balkong eller på dina fönsterbrädor? Många har nog i alla fall någon sorts växt som står där för att sprida lite glädje. Prydnadsväxter. Kallar vi dem i statistiken.

Några av de fler än 10 miljoner krukor pelargoner som drevs upp i svenska växthus 2014

Några av de fler än 10 miljoner krukor pelargoner som drevs upp i svenska växthus 2014

Ungefär hälften av de svenska trädgårdsföretagens växthusyta används till odling av just prydnadsväxter. Där odlas allt från de tulpaner du köper på torget vid påsk, till de penséer du planterar i trädgården om våren och allehanda krukväxter. Just tulpaner är en särskilt stor produkt; år 2014 producerades nära 142 miljoner snittade tulpaner i Sverige. Bland utplanteringsväxterna är penséerna den största grödan, medan pelargoner är störst bland krukväxterna. Mer än 24 miljoner krukor med penséer och drygt 10 miljoner krukor med pelargoner drevs upp i de svenska växthusen under 2014.

Enskilda grödors andel av den totala svenska odlingen av kruk- respektive utplanteringsväxter 2014

Enskilda grödors andel av den totala svenska odlingen av kruk- respektive utplanteringsväxter 2014

Odlingen av prydnadsväxter är en bransch som sett en påtaglig ”strukturrationalisering” sedan en tid tillbaka. Till exempel har antalet producerade tulpaner ökat med 40 procent mellan 1999 och 2014, medan antalet producenter minskat istället minskat från 259 till 69 företag.

På motsvarande sätt ser det ut i odlingen av kruk- och utplanteringsväxter, även om man ska vara medveten om att den svenska odlingen av dessa typer av grödor totalt sett har minskat under senare år. Det totala antalet producerade krukor har minskat med 39 respektive 13 procent för kruk- och utplanteringsväxter mellan 1999 och 2014, medan antalet företag har minskat med 36 respektive 34 procent under samma period.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s