Skördeprognosen visar att spannmålsskörden blir 6,1 miljoner ton, den fjärde största någonsin

Idag publicerar vi årets skördeprognos. Den visar att den totala spannmålsskörden för 2015 uppskattas bli knappt 6,1 miljoner ton. Det är endast vid tre tillfällen under 1900-talet som skörden varit större nämligen åren 1974, 1984 och 1990. Skörden förväntas bli  ca 5 % större än förra årets skörd och 23 % större än den genomsnittliga skörden för de fem senaste åren.

Att totalskörden för spannmål blir större i år  förklaras främst av att den odlade höstvetearealen är så stor, knappt 400 000 hektar, samt att hektarskörden för höstvete förväntas bli 7 460 kg, vilket är den största någonsin.

Hur görs prognosen?

Prognosen är en matematisk modellberäkning som utgår från arealen i hektar av de grödor som jordbrukarna sökt stöd för i år, multiplicerat med hektarskörden för de olika grödorna. Beräkningen av hektarskördarna baseras på statistiska samband mellan tidigare års väderdata och hektarskördarnas storlek. Prognosen bygger också på att vädret är som ett genomsnitt av de senaste 50 åren från och med augusti och framåt.

Totalskördar sedan år 1921

Den historiska delen av vår databas är en rik källa till kunskap om skördarnas storlek under 1900-talet. Statistiken visar t.ex. att den totala spannmålsskörden endast vid tre tillfällen, 1974, 1984 och 1990, varit större än sex miljoner ton. Dels var arealen spannmål som störst runt 1,6 miljoner hektar under 1970-och 1990-talet, dels var förutsättningarna för goda skördar ovanligt bra de tre nämnda åren. Under rekordåret 1984 kom vårsådden igång tidigt och den gynnsamma väderleken under våren följdes av en regnrik sommar, vilket innebar att spannmålsgrödorna utvecklades bra. Skördarna blev därmed de bästa som då någonsin noterats i de flesta delarna av landet. Kvaliteten var också högre än normalt för höstvete, medan den var något lägre än normalt för rågen.

År 1992 var däremot ett besvärligt skördeår med ett sent vårbruk, torrt och kallt väder under våren vilket följdes av sommartorka. Den totala spannmålsskörden blev därför liten. Den höstsådda spannmålen klarade torkan bäst eftersom den hunnit bilda rötter, men de vårsådda grödorna och särskilt havre drabbades hårt.

Hektarskördar sedan 1927

I diagrammet nedan har jag dividerat totalskörden med spannmålsarealen och fått en hektarskörd. Diagrammet visar att hektarskörden förväntas bli den högsta någonsin år 2015. Det är viktigt att komma ihåg att hektarskörden påverkas av vilka grödor som odlats, och var i landet de odlats. Årets höga hektarskörd beror t.ex. på en stor odling av höstvete som är en gröda som ger en hög skörd per hektar.  Mixen av de grödor som odlas samt jordens produktionsförmåga i de områden där spannmålen odlas påverkar alltså hektarskörden.

//Ann-Marie Karlsson

Om du klickar på diagrammet kan du förstora det. 

spannmål

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i skördeprognos 2015. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s