Stora skillnader i mjölkproduktionens struktur inom EU

andel mjölkEU genomför en harmoniserad undersökning av strukturen i bland annat mjölksektorn inom EU. Den senaste undersökningen genomfördes år 2013, men tyvärr finns ännu endast resultat publicerade från undersökningen år 2010. Statistiken från 2010 visar dock att det finns stora skillnader i förutsättningarna för att producera mjölk inom EU. I länder som Rumänien, Slovenien, Österrike, Norge och Polen når inte andelen företag med fler än 100 mjölkkor upp till  1 %. I Danmark å andra sidan är andelen företag med fler än 100 mjölkkor 59 % följt av Cypern (40 %), Storbritannien (31 %) och Tjeckien (30 %). I Sverige hade 15 % av alla företag med mjölkkor fler än 100 mjölkkor år 2010. I Finland var andelen 1 %.

Ett annat sätt att titta på utvecklingen är att studera den genomsnittliga besättningsstorleken, det vill säga antalet mjölkkor per mjölkföretag. År 2010 var det genomsnittliga antalet mjölkkor per företag som hade mjölkkor 134 i Danmark. Därefter följde Tjeckien med 123 mjölkkor per besättning, Cypern med 103 mjölkkor per besättning och Storbritannien med 78 mjölkkor per besättning. De minsta besättningarna fanns i Rumänien med 2 kor per besättning följt av Litauen och Bulgarien med 4 kor per besättning. I Sverige var besättningsstorleken i genomsnitt 62 kor. En jämförelse med våra nordiska grannländer visar att antalet mjölkkor per företag var 21 i Norge och 24 i Finland.

mjölka

En studie av förändringen i besättningsstorlek mellan åren 2005 och 2010 visar att besättningsstorleken mer än fördubblats i Estland från 13 till 27 kor per företag. Andra länder med en omfattande storleksrationalisering är Tjeckien och Danmark.

Statistiken visar alltså både att det finns stora skillnader i mjölkföretagens struktur inom EU och att det genomsnittliga företaget i de flesta länder snabbt blir större. För den som vill jämföra med antalet mjölkkor i EU:s medlemsländer finns statistik här.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Husdjur, Internationellt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stora skillnader i mjölkproduktionens struktur inom EU

  1. Ping: Antal mjölkkor per företag län för län i Sverige | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s