Antal mjölkkor per företag län för län

I det förra blogginlägget visade jag statistik över antalet mjölkkor per företag inom EU.
andel företag med fler än 100 korStatistiken visade att strukturen skilde sig från land till land. I det här blogginlägget visar jag motsvarande för länen i Sverige. Statistiken visar att också i Sverige ser företagandet ut på olika sätt.

I Stockholms län hade 7 % av företagen fler än 99 kor följt av Blekinge län med 11 % och Jämtlands län med 12 %. I Västmanlands län däremot hade 40 % av företagen fler än 99 kor följt av Skåne län med 37 % och Hallands län med 34 %.

Intressant att notera är att antalet företag med fler än 99 mjölkkor var drygt 1000 år 2014. Det motsvarar ungefär 23 % av samtliga jordbruksföretag.

Samtidigt fanns 187 000 mjölkkor vid dessa företag vilket innebär att 54 % av Sveriges mjölkkor fanns vid företag med besättningsstorlekfler än 99 kor.

En studie av antalet mjölkkor per företag visar att den genomsnittliga besättnings-storleken var 78 mjölkkor per företag år 2014. Besättnings-storleken var i genomsnitt störst i Hallands län med 106 mjölkkor per företag. I Skåne län var motsvarande siffra  101 mjölkkor per företag och i Kalmar län 99 mjölkkor per företag.

Det genomsnittliga antalet mjölkkor per företag var minst i Jämtlands län med 54 mjölkkor per företag.

Nedan finns en karta som beskriver samma sak. Observera att rubriken på kartan borde varit företag som har 100 kor eller fler. Det vill säga fler än 99 mjölkkor.

//Ann-Marie Karlsson Kor-Ftg med mer än100-2

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s