Värdet av trädgård

Fyra komma åtta miljarder kronor. Drygt. Så mycket drog de svenska trädgårdsföretagen in förra året när de sålde sina trädgårdsprodukter. Det är högre än någonsin tidigare och en ökning med ett par procent sedan året innan. Men miljarder hit och miljarder dit. Hur mycket är det egentligen vi talar om?

Tja, i runda tal lika mycket som statens vinst från Svenska Spel eller skatten på vin. Eller knappt 80 procent av det sammanlagda gårdsstöd som betalades ut 2014. Eller 9 gånger mer än Jordbruksverkets budget samma år… Fast det ska vi nog inte tala mer om..

Men om man då jämför med jordbruket som helhet? Det totala produktionsvärdet av den svenska jordbruksproduktionen – all mjölk, allt kött, alla ägg, allt vete och så vidare – var knappt 50 miljarder kronor 2013. Av det var trädgårdsodlingens andel drygt 10 procent, en andel som har mer än dubblerats under de senaste tre decennierna.

Trädgårdsodlingens andel av jordbrukets totala produktionsvärde

Trädgårdsodlingens andel av jordbrukets totala produktionsvärde

Om man sedan lyfter blicken ytterligare, så utgör värdet av den svenska produktionen knappt 0,8 procent av hela EU:s trädgårdsproduktion – det produceras en hel del trädgårdsväxter i Europa.

Sen ska man ju vara fullt klar över att produktionsvärdet inte på något sätt motsvarar det du och jag betalar i butiken när vi köper oss lite broccoli eller en krukväxt. Om vi skulle räkna det, skulle vi få en betydligt högre siffra än 4,8 miljarder.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s