Mjölkproduktionen i EU har ökat med 3 % i april-juni 2015 jämfört med april-juni 2014

koraMjölkkvotsystemet upphörde i mars år 2015. Från och med april i år har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot. Det är därför intressant att jämföra produktionens storlek  i april-juni år 2015 med motsvarande period år 2014.

Statistiken som kommer från Eurostat visar att mjölkproduktionen har ökat med 3 % under perioden april-juni år 2015 jämfört med april-juni år 2014. Det motsvarar ungefär 1 miljon ton mjölk. Som en jämförelse var hela Sveriges mjölkproduktion 2,9 miljoner ton mjölk år 2014.

En studie av förändringen land för land visar att Irland ökat sin produktion mest med 12 %. Luxemburg har ökat sin produktion med 9 % medan Nederländerna och Ungern ökat sin produktion med 6 %. Irland är det land som ökat den levererade kvantiteten mest med 277 tusen ton. I Sverige har produktionens storlek minskat med 1 %.

//Ann-Marie Karlsson

lista1

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s