Tio i topp: Kommuner med jordbruksmark

I höst kommer vi att göra en resa genom Sverige och presentera basfakta om jordbruket län för län, kommun för kommun. Resan kommer att visa att jordbruket och jordbrukets arealförutsättningar inte ser likadana ut i Skåne som på Gotland eller i Jämtland.

Jag kommer att börja med två 10 i topp listor som visar en grundläggande förutsättningen för att bedriva jordbruk nämligen tillgången till jordbruksmark.

10 i topp listan till vänster visar att Gotlands kommun har mest jordbruksmark bland kommunerna i Sverige. Gotland följs av Enköping, Uppsala och Kristianstad. Listan till höger visar jordbruksmarkens andel av den totala landarealen. Den visar att i kommunerna Trelleborg, Vadstena och Staffanstorp utgörs minst 80 % av landarealen av jordbruksmark.

Jordbruksmarkens andel av totalarealen blir ännu tydligare om man studerar kartan nedan.

//Ann-Marie Karlsson

SverigeJM1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s