Jordbruket i Sverige: Basfakta om Uppsala län

Basfakta om jordbruket i Uppsala län visar att ungefär 4 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 6 % av landets åkermark och 4 % av landets betesmark. Det är något vanligare med ekologisk mjölkproduktion i Uppsala län än i riket som helhet.

län uppsaaAndel landyta som består av jordbruksmark

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen är störst i Enköpings kommun där nästan hälften av landarealen består av jordbruksmark.

UppsalaJM1

Basfakta kommun för kommun

Den kommun där arealen åkermark är störst är Enköpings kommun och som man möjligen kan förvänta sig är arealen åkermark minst i Älvkarleby kommun. Antalet mjölkkor är högst i Uppsala kommun, medan antalet kor för uppfödning av kalvar är högst i Enköpings kommun.

uppsala kommun

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 högst i Enköping där 35 % av företagen var heltidsföretag följt av Knivsta med 30 %. Andelen heltidsföretag var lägst i Älvkarleby.

UppsalaHT1

Hektarskördar för höstvete och havre mellan 1913-2007

Vad kan vara bättre än att avsluta med en historisk tillbakablick och visa hektarskördarna mellan åren 1913 och 2007. Hektarskörden för höstvete har i länet ökat från 1 440 kg/ha till 6 240 kg/ha och för havre från 1 690 kg/ha till 4 500 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

//Ann-Marie Karlsson

län uppsaa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s