9/6 2022 Uppdaterad med siffror från älgdata.se med valet fällda älgar med avskjutningsmål för jaktåret 2021/2022.

Det är höst och älgjakten står för dörren. Jag kan inte låta bli att visa fotot på den duktiga jämthunden Frida. Det finns statistik över antalet fällda det vill säga antalet skjutna älgar från hela 1900-talet. Vi använder till exempel antalet i vår konsumtionsstatistik för att uppskatta hur mycket vilt vi äter per person och år.
På webbplatsen www.älgdata.se kan man hämta statistik om antalet fällda älgar. På sidan som är
väl värd ett besök finns också mer detaljerad statistik till exempel om ålder på de älgar som fällts liksom statistik på områdesnivå. Äldre statistik finns t.ex. i Statistisk årsbok.
Uttaget den 9 juni från älgdata.se visar att under jaktåret 2021/2022 var antalet fällda älgar 73 229 stycken. Det är 9 599 färre älgar än jaktåret 2020/2021, då antalet var 82 832. Det var framförallt lägre antal fällda älgar i Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län som förklarar minskningen av antalet fällda älgar. Antalet fällda kalvar var 41 % av det totala antalet fällda älgar.
Ett jaktår går för övrigt från juli till juni. De flesta älgar skjuts under hösten, men jakt kan pågå fram till den sista februari. Av diagrammet nedan framgår att antalet fällda älgar var som flest under mitten av 1980-talet.
År 1982/83 var antalet fällda älgar hela 174 700 stycken. Det är mer än dubbelt så många som de älgar som fälldes förra hösten d.v.s. under jaktåret 2021/2022. Under den första delen av 1900-talet var antalet skjutna älgar per år färre än 20 000.

Totalkonsumtionen av viltkött
Totalkonsumtionen av viltkött påverkades av tillgången på älgkött under 1980-talet. Åren 1982-1983 var konsumtionen som högst med runt 3 kilo per person och år. Det innebar att 5 % av den totala köttkonsumtionen bestod av viltkött. Köttet till höger har Frida hjälpt till att skaffa till huset. Det ingår i de runt 2 kilo viltkött per år vi konsumerat de senaste åren. Det motsvarar 2 % av vår totala köttkonsumtion.
//Ann-Marie Karlsson
Tack för en bra blogg! Extra kul med statistik som överbryggar de stuprör som vi oftast jobbar inom; ni jord och vi på SLU skog. Vi har också använt statistik för skjutna älgar för att belysa skogslandskapet förändring. http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/riksskogstaxeringen/historiskadata/resultat-och-kartor/skogshistorier/asp-fran-ogras-till-naturvardstrad/diagram/diagram-2/
Pingback: 83 000 älgar fälldes jaktåret 2015/2016 | Jordbruket i siffror
Pingback: Rekord i antal fällda älgar år 1982/83 | Jordbruket i siffror
Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror
Totalkonsumtionen av viltkött per person på 1,7kg kan inte gärna stämma. I Sverige skjuts årligen c:a 100000 vildsvin, 80000 älgar, 100000 rådjur och ett stort antal dovhjort – dvs totalt runt 300000 större vilt. Med 10 miljoner svenskar skulle det betyda att man skulle få ut mindre än 6kg kött per djur, vilket är orimligt, eller att vi exporterar enorma mängder vilt. Så frågan är var felet i staistiken ligger.
Pingback: Szybkie metody zbierania informacji o lesie. – Om skogen i Polen. O lesie w Szwecji.
Pingback: Mest lästa blogginlägg under 2018 | Jordbruket i siffror
Kanske inte är fel på statistiken utan din uträkning.
1.7kg per person och 10 miljoner svenskar blir totalt 17 miljoner kg
Om man delar det med antalet vilt så blir det 17 000 000 / 300 000, vilket är detsamma som 17 000/300 = 170/3 dvs ca 60kg per vilt.
Hej, 1,7 kommer från beräkningen i vår konsumtionsstatistik. När semestrarna är slut ska jag kolla med de personer som vet hur uträkningen är gjord. //Ann-Marie Karlsson
Sidan verkar ha fått en del korrekturfel efter senaste uppdateringen. Bl.a. siffran för avskjutningen har blivit helt tokig i texten.
Hej, tack för att du såg det jag har korrigerat avskjutningen.