Ökande värde

För ett par veckor sedan publicerade vi vår årliga statistik över den svenska trädgårdsodlingens värde. Om du är intresserad av den svenska trädgårdsbranschen finns där mycket att hämta, men innan du fördjupar dig kan vi ta en kort titt på hur de olika delarna av odlingen har utvecklats sedan början av vårt rätt färska sekel.

Som helhet har trädgårdsodlingens värde ökat med inte mindre än 63 procent mellan 2001 och 2014. Trots det har inte alla delar av branschen haft en lika gynnsam utveckling. Medan värdet för plantskoleväxterna har mer än fördubblats sedan 2001, har värdet för snittblommor samt kruk- och utplanteringsväxter istället stått stilla.

Det har lett till att de olika odlingsinriktningarnas andelar av det totala värdet i vissa fall har förändrats ganska dramatiskt.

Olika odlingsinriktningars andelar av trädgårdsodlingens totala värde

Olika odlingsinriktningars andelar av trädgårdsodlingens totala värde

Medan odlingen av plantskoleväxter, bär och frukt har ökat sina andelar av trädgårdsodlingens totala värde, har värdeandelen för kruk- och utplanteringsväxter, snittblommor och lökblommor i kruka istället minskat (sett till femåriga löpande medelvärden, för att jämna ut tillfälliga årliga variationer).

En gröda med växande värde

Med växande värde

Bakom förändringarna hittar man lite olika orsaker beroende på vilken odlingsinriktning man vänder blicken mot. Medan snittblommornas minskade värdeandel beror på i princip oförändrad produktion och stillastående priser, har plantskoleväxternas ökade värdeandel istället drivits av ökade priser, som mer än kompenserat för en minskad produktion.

Trädgårdsodlingen är med andra ord en mångfacetterad bransch, där olika odlingsinriktningar möter olika förutsättningar och därför också utvecklas på olika sätt.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Trädgård och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s