Jordbruket i Sverige: Basfakta om Södermanlands län

Basfakta om jordbruket i Södermanlands län visar att ungefär 3 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 5 % av landets åkermark och 4 % av landets betesmark. Företagen är alltså något större än genomsnittet i riket. Det är också något vanligare med ekologisk mjölkproduktion i Södermanlands län än i riket som helhet.

södermanland

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen är runt 20 % eller strax däröver för alla kommuner utom Oxelösund, där andelen är 7 %.

SödermanlandJM1

Basfakta kommun för kommun

Den kommun där arealen åkermark är störst är Nyköpings kommun tätt följd av Eskilstuna. Åkerarealen är minst Oxelösund. Antalet mjölkkor är högst i Flen och Katrineholm, medan antalet kor för uppfödning av kalvar är störst i Nyköping.

södermanland_k

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 högst i Nyköping, Oxelösund och Katrineholm med litet drygt 30 %. Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

SödermanlandHT

Hektarskördar för höstvete och havre mellan 1913-2007

Vad kan vara bättre än att avsluta med en historisk tillbakablick och visa hektarskördarna mellan åren 1913 och 2007.Hektarskörden för höstvete har i länet ökat från 1 530 kg/ha till 5 750 kg/ha och för havre från 1 710 kg/ha till 4 390 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

södermanland_ka

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s