Utsläpp och utsläpp

CO2Den senaste tiden har det ju skrivits en del om en viss bilkoncern som inte har varit helt
sanningsenlig om sina fordons utsläpp, vilket kommer att leda till att dessa bilar – efter att ha uppdaterats – antagligen kommer att släppa ut mer koldioxid än tidigare och därigenom späda på växthuseffekten ännu ett snäpp.

Det är inte utan att man blir sugen på en snabb jämförelse. Hur mycket motsvarar fusket i jämförelse med det svenska jordbrukets utsläpp av växthusgaser? En räkneövning!

Totalt ska 11 miljoner bilar uppdateras. Vi antar att dieselförbrukningen kommer att öka med 1 % som en följd av uppdateringen (vilket nog är ett ganska konservativt antagande) och att bilarna drog 0,4 liter diesel per mil före uppdateringen. En liter diesel ger upphov till ungefär 2,9 kg koldioxid och vi antar en genomsnittlig körsträcka på 1 000 mil om året. Då kommer koldioxidutsläppen att bli… hmmm, tänker så det knakar… 128 000 ton högre per år efter uppdateringen.

Jordbruket då? Det svenska jordbrukets bruttoutsläpp av växthusgaser 2013 var knappt 7 miljoner ton koldioxidekvivalenter (till stor del i form av lustgas och metan), vilket innebär att utsläppsökningarna från dieselbilarna blir omkring 2 procent av det svenska jordbrukets utsläpp. Lite enklare att greppa är kanske en jämförelse med den svenska växthusodlingen, som orsakade utsläpp på knappt 65 000 ton koldioxidekvivalenter förra året, eller i runda tal hälften av den ökning som fifflandet med motorerna kommer ge upphov till (om jag nu räknat rätt…).

Med det i tankarna (ha-ha) behöver man nog inte ha särskilt dåligt samvete för att man äter svensk gurka. Dessutom är det ju bra mycket trevligare att smaska på gurka och tomat än att tanka (mer) diesel…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s