Basfakta: Jordbruket i Östergötlands län

Östergötlands län är ett betydande jordbrukslän. Länets jordbrukare skapar ungefär 8 % av jordbrukets produktionsvärde.  Antalet jordbruksföretag var runt 3 500 år 2013. Basfakta om jordbruket i Östergötlands län visar att ungefär 5 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 8 % av landets åkermark och 9 % av landets betesmark. Företagen är alltså större än de i genomsnitt är i riket.

8 % av landets kor för köttuppfödning, grisar och får finns i länet. Det är också något vanligare med såväl ekologisk växtproduktion som ekologisk mjölkproduktion i Östergötlands län än i riket som helhet.

östergötland län

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Vadstena kommun, där drygt 81 % av landarealen består av jordbruksmark. Vadstena kommun följs av Mjölby kommun med 41 %. Andelen är lägst i Finspång med knappt 8 %. Jordbruksmarkens andel av landarealen län för län  finns här.

ÖstergötlandJM1

Basfakta kommun för kommun

Det finns mest åkermark i Linköpings kommun med 42 500 hektar. Det finns minst åkermark i Finnspång kommun. Antalet mjölkkor är flest i Linköpings kommun. Antalet kor för uppfödning av kalvar är också flest i Linköpings kommun, tätt följt av Norrköping.

östergötland länkommun

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Vadstena där 54  % av jordbruksföretagen är heltidsföretag.   Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

ÖstergötlandHT1

Hektarskörd av havre och höstvete åren 2013 till 2007

En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete i länet har ökat från 2 000 kg/ha till 6 670 kg/ha och för havre från 1 700 kg/ha till 4 940 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

 

//Ann-Marie Karlsson

östergötland a

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema:län. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Basfakta: Jordbruket i Östergötlands län

  1. Ping: Skördetid – Vadstenas trädgårdar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s