Basfakta: Jordbruket i Örebro län

I Örebro län är jordbruksföretagen mindre i skogs- och mellanbygderna i länets norra, västra och södra delar, medan företagen är större i länets mellersta slättbygder.

Antalet jordbruksföretag var runt 2 350 år 2013.  Basfakta om jordbruket i Örebro län visar att ungefär 4 % av landets företag finns i länet.  Företagarna brukar 4 % av landets åkermark och 2 % av landets betesmark. Företagen är alltså ungefär lika stora som de är i genomsnitt i hela riket. Det är något vanligare med ekologisk mjölkproduktion i Örebro län än i riket som helhet.

örebrolän

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Kumla kommun där nästan hälften 48 % av landarealen består av jordbruksmark. Kumla kommun följs av Örebro kommun med 30 %. Andelen är lägst i Hällefors med knappt 1 %. Jordbruksmarkens andel av landarealen i riket finns här.

ÖrebroJM1

Basfakta kommun för kommun

Den kommun där arealen åkermark är störst är Örebro kommun följd av Lindesbergs kommun. Åkerarealen är minst i Hällefors och Ljusnarsberg. Antalet mjölkkor är flest i Örebro, Lindesberg och Hallsberg. Antalet kor för uppfödning av kalvar är flest i Örebro kommun.

örebrolän 1

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Örebro och Kumla kommun där runt 30 % av jordbruksföretagen är heltidsföretag.   Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

ÖrebroHT1

Hektarskörd av havre och höstvete åren 2013 till 2007

En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete i länet har ökat från 1 790 kg/ha till 6 250 kg/ha och för havre från 1 830 kg/ha till 4 880 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

//Ann-Marie Karlsson

hekatörebro

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s