Antalet företag med mjölkkor fortsättar minska – dock inte i högre utsträckning än tidigare

Idag publicerar Jordbruksverket resultaten från den årliga djurräkningen som beskriver antalet djur (nötkreatur, får, gris och fjäderfä) i Sverige i början på juni. Det är naturligtvis alltid spännande att se hur antalet djur förändras men kanske ännu mer hur antalet företag med djur förändras över tiden inte minst med tanke på de krisrubriker som funnits inom främst mjölksektorn den senaste tiden.

Att antalet mjölkbönder minskat med åren är ingen överraskning utan följer en trend som funnits under många år. Det har till viss del kompenserats med fler djur per företag och högre avkastning per ko vilket gjort att den totala mejeriproduktionen kunnat hållas uppe.

mjölk_1 2015-10-15Visst har antalet företag med mjölkkor minskat även 2015. Någon förändring i trenden kan man dock inte se ännu. Antalet företag fortsätter att minska men inte snabbare än tidigare.

 

 

Visst minskar antalet mjölkkor något men de genomsnittliga besättningsstorlekarna fortsätter att öka och är för 2015 uppe i 81,3 mjölkkor per företag. År 2000 var denna siffra 33,7 mjölkkor per företag.

Ska man gräva sig vidare för att se någon form av trendbrott för det sista årets så skulle väl det i så fall vara att det endast är bland företag med riktigt många mjölkkor (över 200 st djur) som antalet företag ökar. Tidigare har denna trend även funnits bland företag med mellan 100 och 199 mjölkkor.

mjölk_2 2015-10-15

Tittar man på företagen med mer än 200 mjölkkor så har deras andel av det totala antalet mjölkkor i Sverige ökat från 15 % år 2000 till nästan 26 % år 2015. Det innebär att 6,5 % av företagen har 26 % av alla mjölkkor.

Tittar man på samma uppgifter regionalt så ser man att det är betydligt vanligare med större besättningar i Götalands Södra Slättbygder.

mjölk_3 2015-10-15

Trendmässigt så är dock skillnaderna mellan de olika regionerna ganska små. Antalet företag minskar i en snarlik omfattning och de företag som finns kvar blir i allmänhet större och större.

Publikationen Husdjur i juni 2015

//Anders Grönvall

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Antalet företag med mjölkkor fortsättar minska – dock inte i högre utsträckning än tidigare

  1. Ping: Bændum fækkar | Bútækni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s