Mjölkavkastning per ko i EU

I diagrammet visar jag mjölkavkastningen per ko land för land i EU. Statistiken visar att det finns stora skillnader i mängden mjölk per ko mellan olika länder inom EU.

avkastning per ko i eu1Statistiken kommer från Eurostat och visar att Danmark är det land där mjölkavkastningen är högst följt av Sverige, Finland, Portugal Storbritannien, Estland och Nederländerna. De nordiska länderna ligger alltså i topp.

De länder där avkastningen per ko är lägst är Rumänien följt av Kroatien, Bulgarien och Litauen.

Statistiken är gjord genom att jag tagit levererad mjölk till mejeri år 2014 och adderat den mjölk som konsumeras på gården eller som säljs direkt till konsument antingen som mjölk, eller som smör och ost. Jag har också adderat levererad grädde till mejeri. De adderade kvantiteterna avser 2013 då siffrorna för år 2014 ännu inte finns i databasen. De adderade kvantiteterna har störst betydelse för Rumänien och Bulgarien där runt hälften av all mjölk används på gården. Mjölk som ges till kalvar räknas inte in. Kvantiteten mjölk är dividerad med antalet kor i december.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Husdjur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s