Basfakta: Jordbruket i Skåne län

Skåne är och har varit en stark region för jordbruksföretagande. Förutsättningarna i Skåne är goda. En stor del av Sveriges bästa åkermarker finns i Skåne.

Antalet jordbruksföretag var runt 8 800 år 2013. Basfakta om jordbruket i Skåne län visar att 13 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 17 % av landets åkermark och 13 % av landets betesmark. Företagen är alltså något större än genomsnitt för riket. Det är mindre vanligt med ekologisk mjölkproduktion i Skåne län än i riket som helhet.

skån län

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Trelleborg kommun där 83 % av landarealen består av jordbruksmark. Trelleborg kommun följs av Staffanstorps kommun med 80 %. Andelen är lägst i Osby med knappt 6 %. Jordbruksmarkens andel av landarealen i riket finns här.

SkåneJM3Basfakta kommun för kommun

Det finns mest åkermark i Kristianstad kommun med 43 000 hektar. Det finns minst åkermark i Perstorps kommun. Antalet kor såväl för uppfödning av kalvar som  för mjölkproduktion är flest i Kristianstads kommun.

skån län kommun

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Trelleborg kommun där 58  % av jordbruksföretagen är heltidsföretag.  Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

//Ann-Marie Karlsson

SkåneHT2

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Basfakta: Jordbruket i Skåne län

  1. Ping: Jordbruket i hertigdömet Skåne | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s