Minskad invägning av ekologisk mjölk 2015?

Invägningen av ekologisk mjölk har ökat från 98 900 ton år 2000 till 371 500 ton år 2014 vilket visas i figuren nedan. Andelen ekologisk mjölk har ökat från 3 % till närmare 13 %.

Mjölk figur 1

I figuren nedan visas den årliga procentuella förändringen i invägningen av mjölk. Under åren 2006 till 2012 ökade invägningen av ekologisk mjölk relativt mycket mellan åren. Åren 2013 och 2014 var ökningstaken betydligt blygsammare. Orsaken var ett överskott av ekologisk mjölkråvara. Men likväl, invägningen av ekologisk mjölk har ökat varje år för den redovisade perioden.

mjölk figur 2
År 2014 ökade produktionen av ekologiska mejeriprodukter kraftigt. T.ex. ökade  produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk med 18 %. Invägningen av ekologisk mjölk ökade dock endast med 1 %. Hur ser det då ut 2015? Har invägningen ökat? Nej, enligt statistik från LRF Mjölk för perioden januari till och med augusti 2015 så har invägningen av ekologisk mjölk minskat med 1,4 % jämfört med motsvarande period 2014. Om inte invägningen ökar under årets sista fyra månader så blir 2015 det första året under den redovisade perioden som invägningen av ekologisk mjölk minskar.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s