Basfakta: Jordbruket i Blekinge län

Jordbruket i Blekinge är mångfacetterat, i skogsbygden dominerar jordbruk inriktat på nöt- och lammköttproduktion. I mellanbygden odlas spannmål. I slättbygderna på Listerlandet i väster och i Ramdala är växtodlingen inriktad på bland annat sockerbetor, fabrikspotatis och grönsaker. I slättbygderna finns även djurproduktion med huvudsakligen slaktsvin, slaktkyckling och pälsdjur.

Antalet jordbruksföretag i Blekinge län var runt 1 400 år 2013. Basfakta om jordbruket i Blekinge län visar att ungefär 2 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 1 % av landets åkermark och 2 % av landets betesmark. Företagen är alltså något mindre än genomsnitt i hela riket. Det är ungefär lika vanligt med ekologisk mjölkproduktion i Blekinge län än i riket som helhet.

blekinge

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Sölvesborg kommun där 41 % av landarealen består av jordbruksmark. Andelen är lägst i Olofström kommun med 8 %. Jordbruksmarkens andel av landarealen i riket finns här.

BlekingeJM1

Basfakta kommun för kommun

Den kommun där det finns mest åkermark är Karlskrona kommun. Det finns minst åkermark i Olofströms kommun. Antalet mjölkkor är också flest i Karlskrona kommun.

blekingekommun

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Sölvesborgs kommun där mer än hälften av  av jordbruksföretagen är heltidsföretag. Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

BlekingeHT1

Hektarskörd av havre och höstvete åren 2013 till 2007

En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete har i länet ökat från 2 680 kg/ha till 5 830 kg/ha och för havre från 1 990 kg/ha till 3 710 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

blekingekommun skörd

 

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s