22 % av allt får-och lammkött är ekologiskt

andel ekolamm1En jämförelse av slakten av får-och lamm med slakten av övriga djurslag visar att andelen ekologisk produktion är högst för får-och lamm. 22 % av får-och lammslakten var ekologisk år 2014. Slakten av får och lamm har ökat kontinuerligt mellan 2009 och 2014 och uppgick 2014 till drygt 1 100 ton. Mellan 2013 och 2014 ökade slakten med 7 %.

De ekologiskt uppfödda nötkreaturen står för knappt 15 % av den totala slakten av nötkreatur. Andelen skiljer sig dock mellan de olika kategorierna nötkreatur. Det finns skillnader mellan stutar, kvigor, kor och tjurar. Inom den ekologiska produktionen slaktas en hög andel stutar, kvigor och kor. Dessa djurkategorier är lämpliga i system med betesdrift och grovfoderdominerad foderstat. För tjurar är andelen lägre. Förklaringen är sannolikt att dessa djurslag är mindre lämpade i betesdrift samtidig som det är vanligt med ett större beroende av kraftfoder i utfodringen.

Slakten av ekologiskt uppfödda svin utgjorde knappt 2 % av den totala slakten av svin 2014.  Den ekologiska slaktkycklinguppfödningen är försumbar.

Antal ekologiska tackor och baggar ökar

Totalt var 121 700 får och lamm omställda till ekologisk produktion 2014. Det är en ökning med 78 % jämfört med 2009. Antalet tackor och baggar har ökat med 83 % sedan 2009 och 2014 uppgick antalet till 57 900. Under 2014 fortsatte antalet ekologiska får att öka, men ökningstakten var avtagande. Antalet tackor och baggar ökade med knappt 2 % och andelen får som var omställda till ekologisk produktion var 21 %, vilket var samma andel som 2013.

Antalet ekologiska tackor och baggar per län redovisas i diagrammet nedan. Summerar man antalet omställda tackor och baggar i Östergötlands, Gotlands och Västra Götalands län så utgjorde de år 2014 drygt 42 % av antalet omställda tackor och baggar i Sverige. Av diagrammet nedan framgår dock att andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands och Jämtlands län med 31 % respektive 26 %.

andel ekolamm

De ekologiska besättningarna är dubbelt så stora

Besättningarna, det vill säga antalet tackor och baggar på företag med omställd ekologisk fårproduktion är avsevärt större än den genomsnittliga besättningsstorleken för samtliga fårbesättningar i Sverige. Besättningsstorleken är 67 tackor och baggar vid ekologiska besättningar. Genomsnittet för samtliga besättningar, dvs både konventionella och ekologiska är 32 tackor och baggar.

//Ann-Marie Karlsson

får1

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s