Basfakta: Jordbruket i Hallands län

I Hallands län var antalet jordbruksföretag runt 3 300 år 2013. Det innebär att ungefär 5 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 4 % av landets åkermark och 4 % av landets betesmark. Företagen är alltså något mindre än de är i genomsnitt i hela riket. Det är också mindre vanligt med ekologisk mjölkproduktion i Hallands län än i riket som helhet.

halland lön

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Den andel av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Varberg där 33 % av landarealen består av jordbruksmark. Varbergs kommun följs av Laholms och Falkenbergs kommuner med andelen 28 %. Andelen är lägst i Hyltefors kommun.  Jordbruksmarkens andel av landarealen i riket finns här.

HallandJM1

Basfakta kommun för kommun

Det finns mest åkermark i Falkenbergs kommun med 27 600 hektar. Det finns minst åkermark i Hylte kommun. Antalet mjölkkor är flest i Falkenberg, medan antalet kor för uppfödning av kalvar är flest i Laholms kommun.

halland lön kommun

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Falkenbergs kommun där runt 30 % av jordbruksföretagen är heltidsföretag.   Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

HallandHT1

Hektarskörd av havre och höstvete åren 2013 till 2007

En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete har i länet ökat från 2 490 kg/ha till 6 110 kg/ha och för havre från 2 280 kg/ha till 4 610 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

//Ann-Marie Karlsson

halland lön kommun skles

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s