Fårföretagen ökar men inte de med många djur

För ett par veckor sedan publicerade vi resultaten från årets djurräkning. Ett av resultaten från denna undersökning är den genomsnittliga storleken per besättning. Ett inte helt förvånande faktum i denna redovisning är att antalet djur per företag blir större och större. T.ex. så har antalet mjölkkor per företag ökat med 31 % de senast 5 åren och antalet slaktsvin med 27 % under samma period. Tittar man på fåren så verkar dock förändringen knappt märkbar och ligger på runt 32 djur per företag.

besättningsstorlekar 2015

Under perioden från 2010 har såväl antalet företag med får som antalet får ökat. Av figuren nedan framgår att de företag som ökat varken är de med lite får eller de med många får utan framför allt företag som har mellan 10 och 50 får. Detta är en annorlunda bild än vad man kan se för andra djurslag där det nästan uteslutande är antalet riktigt stora företag som blir fler medan övriga grupper minskar i antal.

får besättningsstorlek 2015

//Anders Grönvall

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s