Basfakta: Jordbruket i Västmanlands län

Jordbruksmarken i Västmanlands län återfinns framför allt i det flacka landskapet runt Mälaren och Hjälmaren, men även utefter de större vattendragen och i anslutning till mindre sjöar. I slättbygderna dominerar spannmålsproduktion, medan djurhållning är vanligare i skogsbygderna.               

Antalet jordbruksföretag var runt 2 300 år 2013. Basfakta om jordbruket i Västmanlands län visar att ungefär 2 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 4 % av landets åkermark och 2 % av landets betesmark. Företagen är alltså större än de är i genomsnitt i riket. Det är också något vanligare med ekologisk mjölkproduktion i Västmanlands län än i riket som helhet.

västmanland

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Kungsör kommun där 42 % av landarealen består av jordbruksmark. Andelen är lägst i Fagersta med 4 %. Jordbruks-markens andel av landarealen i riket finns här.

VästmanlandJM1

Basfakta kommun för kommun

Det finns mest åkermark i Västerås kommun med 30 000 hektar. Det finns minst åkermark i Fagersta kommun. Antalet mjölkkor är flest i Sala. Antalet kor för uppfödning av kalvar är flest i Västerås kommun.

västmanland kommuns

 Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Västerås kommun där runt 36 % av jordbruksföretagen är heltidsföretag.   Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

VästmanlandHT1

Hektarskörd av havre och höstvete åren 2013 till 2007

En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete i länet har ökat från 1 390 kg/ha till 5 840 kg/ha och för havre från 1 740 kg/ha till 4 600 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

//Ann-Marie Karlsson

västmanland kor de

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s