Tomater och utsläpp

Svenska tomater har en relativt sett låg klimatpåverkan om man jämför med importerade tomater, oavsett varifrån de importeras.

Svenska tomater

Svenska tomater.

Men den uppfattningen får man inte efter att ha läst nyhetsmagasinet Fokus, där man för ett par veckor sedan hävdade att svenska tomater ger upphov till större utsläpp av växthusgaser än spanska, lite förenklat beroende på att de svenska tomaterna drivs upp i växthus som måste värmas upp under delar av året.

Fokus brukar vara både pålästa och nyanserade, men den här gången har man använt sig av gammal statistik och gör dessutom ett svepande uttalande, vilket i det här sammanhanget (och i många andra sammanhang, för den delen) får stor betydelse. Svensk tomatodling har nämligen förändrats rejält under de senaste åren!

Fokus baserar sitt uttalande på en rapport från 2009, då den genomsnittliga klimatpåverkan visades vara mellan 20 och 97 % högre för svenska tomater än för spanska (beroende på hur de spanska tomaterna transporterades). Det var då det.

Sedan dess har den svenska tomatproduktionen förändrats så att en genomsnittlig svensk tomat år 2014 bara gav upphov till omkring en tredjedel av utsläppen jämfört med 2009. Bakom den närmast fenomenala förändringen ligger en ökad energieffektivitet och en snabb övergång till förnyelsebara bränslen. Om allt detta kan man läsa i rapporten ”Energianvändning i växthus 2014”, som vi på Jordbruksverket kommer att ge ut inom ett par veckor. Under tiden har utsläppen från den spanska produktionen och transporterna troligen inte förändrats mycket.

Det här leder till att de svenska tomaterna numera ger upphov till mindre utsläpp av växthusgaser än de spanska. I genomsnitt. När man sedan nyanserar bilden och tar i beaktning att omkring en fjärdedel av de svenska tomaterna produceras helt utan användning av fossila bränslen (och därför är nästan helt klimatneutrala), framstår bilden som Fokus förmedlar inte bara som felaktig, utan också som ganska orättvis mot en bransch som tagit ett stort ansvar och gjort stora investeringar för att minska sin klimatpåverkan under de senaste åren.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Trädgård och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s