Jordbruket i Sverige: Basfakta om Dalarnas län

Jordbruket i Dalarnas län domineras av mjölk- och köttproduktion. Antalet jordbruksföretag var drygt 2 000 år 2013.  Av dessa var knappt 370 heltidsjordbruk. Basfakta om jordbruket i Dalarnas län visar att ungefär 3 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 2 % av landets åkermark och också 2 % av landets betesmark. Företagen är alltså något mindre än genomsnittet i riket. Det är vanligare att åkermarken brukas ekologiskt än i landet som helhet.

dalarna

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Jordbruket är koncentrerat till Borlänge, Säter, Hedemora och Avesta där mellan 12 och 15 % av landarealen består av jordbruksmark. Andelen är försumbar i övriga kommuner.

DalarnaJM1

Basfakta kommun för kommun

Den kommun där det finns mest åkermark är Leksand med 3 400 hektar. Andelen ekologiskt odlad åkermark är högst i Orsa med drygt 40 %. Antalet mjölkkor är störst i Borlänge, medan antalet kor för uppfödning av kalvar är störst i Leksand.

dalarna1

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 högst i Vansbro med litet drygt 40 %.  Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

DalarnaHT1

Utvecklingen av antalet kor i Dalarna län

Vad kan vara bättre än att avsluta med en historisk tillbakablick. Vid slutet av år 1866 fanns det 62 119 kor, 1 237 tjurar och 634 oxar i Dalarnas län. I juni 2007 fanns 12 449 kor i länet. Av dem var 7 635 kor för mjölkproduktion och 4 814 (39 % av samtliga kor) var kor för uppfödning av kalvar. Det fanns flest kor i länet i början av 1900-talet och under 1930- talet. Då fanns ungefär 70 000 kor i länet. Kor för uppfödning av kalvar ökade i antal under slutet av 1980-talet fram till år 2007. Oxarna har varit mycket fåtaliga i länet, som flest 634 djur år 1866. Under 1930-talet fanns det 18 350 företag med nötkreatur i Dalarnas län. År 2007 var motsvarande antal 691 företag. Det genomsnittliga företaget hade 4,9 nötkreatur år 1937 jämfört med 51,5 nötkreatur år 2007.

dalarna 3

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jordbruket i Sverige: Basfakta om Dalarnas län

 1. Gert Nilsson skriver:

  Så ohyggligt ointressant det är att läsa dessa blogginlägg om olika län och kommuner. VARFÖR. Vem efterfrågar dem? Vad kan det någonsin kunna vara intressant för eller användas av allmänhetet. Är det ens användbart för er egen verksamhet eller för beslutsfattare?

  Exempel: ”Andelen heltidsföretag var år 2014 högst i Vansbro med litet drygt 40 %”. Det finns större andel ekologisk odlad areal i Lomma än i Kävllinge. ”En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete i länet har ökat”

  Har ni för stora anslag hos er på jordbruksverket, och vill synliggöra detta genom att lägga er tid på meningslösheter? Ni har massor av intressant statistik som rör större och viktiga trender, fortsätt att blogga om dessa istället, istället för att förvilla allmänheten med lokala siffror som inte går att tyda eller förstå utan att se helheten.

  • Hej,tråkigt att du tycker kommunstatistiken är ointressant. Jag håller med om att siffrorna är lokala, men det finns en del användare av statistik som också använder lokala siffror. Vi skriver ju oftast om statistik på nationell nivå eller åtminstone på länsnivå på bloggen så vi ville gärna ge också de personer som vill ha lokal statistik information.
   Hälsningar
   Ann-Marie Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s