Svenska växthus alltmer klimatvänliga

Novembermörkret ligger över oss och i stora delar av Sverige har temperaturen krupit en bra bit under noll grader den senaste veckan. Sverige är ett mörkt och kallt land. Det skriver jag inte bara för att jag är en dyster norrbottning, utan också för att ge lite perspektiv på de förhållanden som våra svenska växthusodlare har att tampas med.

Våra numera ganska klimatvänliga svenska växthusodlare, ska jag säga. En stor del av den svenska växthusodlingen är beroende av system för både belysning och uppvärmning och i början av 2000-talet drevs dessa system i hög grad med fossila bränslen, framför allt olja. Men sedan dess har mycket hänt. Under de senaste 15 åren har energianvändningen i växthusen både bytt karaktär och effektiviserats. Rejält.

Mellan 2002 och 2014 minskade energiförbrukningen från drygt 1 250 till 600 GWh per år, trots att odlingen ökade. Det här innebär att växthusens relativa energiförbrukning minskade med 57 %, från 371 till 158 kWh per kvadratmeter odlad yta.

Energiförbrukning.PNG

Energiförbrukning i svenska växthus 2002-2014. Till vänster den totala förbrukningen (mätt i gigawattimmar), uppdelat på energislag. Till höger fördelningen av olika energislag. Gröna toner visar förnybara bränslen, bruna toner visar fossila bränslen och blå toner visar övrig energi.

Och inte nog med det. Under samma period minskade användningen av fossila bränslen med 83 %, samtidigt som användningen av förnybara bränslen ökade med 363 %. Totalt sett innebär det att andelen energi som kom från fossila källor 2014 var 28 %, medan andelen som kom från förnybara källor var 48 %. Övriga 24 % kom från el och fjärrvärme, som till stora delar också är fossilfria idag.

Det här innebär att de svenska växthusen har minskat sina utsläpp av växthusgaser med 83 % mellan 2002 och 2014. Det är mer än vad jag kan säga att jag har gjort…

De positiva förändringarna har pågått under hela perioden 2002-2014, men har på intet sätt avtagit under senare år. Bara mellan 2011 och 2014 minskade den relativa energiförbrukningen med 27 %, medan andelen energi från fossila bränslen minskade med 35 %.

Det är också roligt att se att förändringarna sker i alla delar av växthusbranschen, även om det går i lite olika takt beroende på odlingens inriktning, växthusens geografiska placering och deras storlek.

Bra jobbat, svenska växthusodlare!

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Klimat och miljö, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s