Stora höstsådda arealer även i år

Den regniga och kyliga sommaren orsakade en försening i skörden och förberedelserna för höstsådden på många håll i landet. En mild och regnfattig höst medförde dock att höstsådden kunde pågå in i november. Resultatet blev en stor höstsådd även 2015. Detta framgår av det Statistiska meddelandet om höstsådda arealer som vi publicerat idag.

De höstsådda arealerna av spannmål och oljeväxter 2015 uppskattas till 529 100 hektar, vilket är i nivå med 2014. Av figuren nedan framgår att höstsådden av spannmål uppgick till 444 600 hektar och den var därmed nästan lika stor som 2014. Höstsådden av spannmål består till största delen av höstvete.

Spannmål 2015

I figuren nedan framgår att höstsådden av oljeväxter nästan helt består av höstraps som såddes på 83 600 hektar 2015, vilket är ungefär samma areal som 2014.

oljeväxter 2015
I det Statistiska meddelandet kan du även få information om höstsådda arealer avsedda att odlas ekologiskt. Totalt uppskattas den höstsådda arealen avsedd att odlas ekologiskt till 31 200 hektar år 2015. Det är, precis som för den totala arealen höstsådd, ungefär i nivå med år 2014.

Läs mer i vårt Statistiska meddelande ”Höstsådda arealer 2015” som publicerats idag. Där finns även uppgifter på regional nivå.

// Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s