Mjölkproduktionen backar 1,8 miljarder kronor

Idag har vi publicerat en prognos för utvecklingen av jordbrukets intäkter och kostnader under 2015. Prognosen visar på en liten uppgång i resultatet jämfört med 2014. De totala intäkterna ökar med knappt 2 % och kostnaderna minskar något. I prognosen ligger en rad osäkerhetsfaktorer men den ger ändå en indikation om att det resultatmässigt inte skett några större förändringar totalt sett för jordbruket.

Inom några delsektorer av jordbruket har det dock hänt en hel del. Det sjunkande mjölkpriset och dess konsekvenser för landets mjölkbönder har varit på tapeten under en stor del av året. I prognosen räknar vi med att värdet av mjölkproduktionen jämfört med 2014 sjunker med cirka 1,8 miljarder kronor till producentpris. Det är en minskning på mellan 16-17 %.

I figuren nedan kan du se den årliga procentuella förändringen av värdet av mjölkproduktionen under de senaste tjugo åren. Eftersom produktionen i kg mjölk inte har varierat mycket mellan åren är förändringarna till största delen en effekt av prisvariationer. Det är påfallande hur variationen mellan åren har ökat under den senaste tioårsperioden jämfört med åren innan.

Blogg prognos 2015 figurer

Samtidigt som mjölkpriset har sjunkit under 2015 så har priset för nötkött stigit vilket bidragit till att öka intäkterna för nötköttsproduktionen med cirka 12 %. Till detta tillkommer även det nya nötkreatursstödet. Även värdet av gris-, fjäderfä- och äggproduktionen förväntas öka om än inte lika mycket som för nötköttsproduktionen. Totalt sett förväntas värdet av animalieproduktionen vara i stort sett oförändrat 2015 jämfört med 2014. Men detta är till stor del en följd av att det nya nötkreatursstödet. Om vi enbart ser på utvecklingen till producentpriser, d.v.s. utan stöd, förväntas värdet av animalieproduktionen minska med cirka 3 %.

Priserna för spannmål förväntas bli lägre skördeåret 2015/2016 jämfört med föregående år. De preliminära skördeuppskattningarna visar dock på en rekordstor spannmålsskörd som delvis kompenserar för de sjunkande priserna. Resultatet blir dock en nedgång i värdet av spannmålsproduktionen med cirka 4 %. För oljeväxter, proteingrödor, potatis och frukt- och grönsaker ökar dock värdet vilket gör att intäkterna för växtodlingen totalt sett ökar.

I vårt Statiska meddelande ”EAA-Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn, prognos för utvecklingen 2014-2015” kan du läsa mer.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s