Basfakta: Jordbruket i Västerbottens län

Basen i Västerbottens jordbruk är mjölkproduktion med vallodling. Större delen av länets jordbruk ligger i kustområdet, men en femtedel är spritt över inlandet längs älvdalar ända in mot fjällen. Växtodlingen domineras av vallodling. Andra grödor är foderspannmål och potatis medan odling av bär och grönsaker har liten omfattning.

Antalet mjölkgårdar var 244 år 2014 och har under lång tid halverats för varje tioårsperiod. Eftersom företagen blivit större och har ändå inte produktionen minskat nämnvärt. När mjölkproduktionen läggs ned på en gård ersätts den ofta av köttdjur eller fårskötsel. Särskilt antalet får har ökat kraftigt.

Antalet jordbruksföretag var runt 2 500 år 2013. Basfakta om jordbruket i Västerbottens län visar att ungefär 4 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 3 % av landets åkermark och 1 % av landets betesmark. Det är något mindre vanligt med ekologisk mjölkproduktion i Västerbottens län än i riket som helhet.

västerbottenlän

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Vännäs kommun där 11 % av landarealen består av jordbruksmark. Jordbrukmarkens andel av landarealen är försumbar i Malå, Storuman, Sorsele och Dorotea. Jordbruksmarkens andel av landarealen i riket finns här.

Basfakta kommun för kommun

Det finns mest åkermark i Skellefteå kommun med 26 000 hektar.  Det finns minst åkermark i Dorotea kommun. Antalet mjölkkor är flest i Skellefteå följt av Robertfors.  Antalet kor för uppfödning av kalvar är också flest i Skellefteå kommun.

västerbottenlänkommun

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Robertfors kommun där runt 30 % av jordbruksföretagen är heltidsföretag.   Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

Så här har arealen åkermark utvecklats i Västerbottens län

västerbottenlänkommunåkerÅr 1886 fanns det 46 948 hektar odlad jord (åkermark) i Västerbottens län. År 1927 hade den ökat med 114 % till 100 521 hektar. År 2007 fanns 71 515 hektar i länet. Det innebär att under de senaste 80 åren har arealen minskat med 29 %.

Den totala åkerarealen ökade fram till början av 1950-talet. Det högsta värdet för länet redovisades år 1951 med 130 989 ha.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s