551 hektar åkermark med julgran år 2015

Julgranar är en grödkod i de stödansökningarna jordbrukarna gör. Därför Namnlöskan vi se hur stor areal julgranar som odlas på åkermark. När ni ser siffrorna ska ni förstås komma ihåg att bara en mycket liten del av julgranarna kommer från åkermark i Sverige. De flesta julgranarna har växt i skogen. Dessutom importeras julgranar.

I min familj hade vi i år sett ut en fin gran en bit in i skogen. När vi i helgen skulle åka och hugga den visade det sig att Gorm eller kanske Freja gjort sitt. En nerfallen gran blockerade vägen, så vi fick nöja oss med den gran med två toppar som var möjlig att hugga.

Hur som helst år 2015 användes 551 hektar åkermark för att odla julgranar. Det motsvarar storleken av 790 fotbollsplaner för att ta en populär jämförelse. Arealen har ökat något de senaste åren. År 2014 odlade 205 jordbrukare 520 hektar med julgranar.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s