Basfakta: Jordbruket i Värmlands län

I Värmlands län var antalet jordbruksföretag runt 3 400 år 2013. Basfakta om jordbruket i Värmlands län visar att ungefär 5 % av landets företag finns i länet. Företagarna brukar 4 % av landets åkermark och 2 % av landets betesmark. Företagen är alltså något mindre än det genomsnittliga företaget riket. Det är vanligare med såväl ekologisk växtodling som ekologisk mjölkproduktion i Värmlands län än i riket som helhet.

värmland län

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Andelen av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen jordbruksmark av den totala landarealen är störst i Kils- och Karlstads kommuner där 20 % av landarealen består av jordbruksmark.  Andelen är lägst i Torsby med knappt 1 %. Jordbruksmarkens andel av landarealen i riket finns här.

VärmlandJM1

Basfakta kommun för kommun

Det finns mest åkermark i Säffle kommun med 19 200 hektar. Det finns minst åkermark i Hammarö kommun. Antalet mjölkkor är flest i Säffle. Antalet kor för uppfödning av kalvar är flest i Karlstads kommun.

värmland län kommujAndel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 störst i Kristinehamn kommun där 27 % av jordbruksföretagen var heltidsföretag.   Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

VärmlandHT1

Hektarskörd av havre och höstvete åren 2013 till 2007

En historisk tillbakablick visar att hektarskörden för höstvete har i länet ökat från 1 730 kg/ha till 5 060 kg/ha och för havre från 1 580 kg/ha till 4 020 kg/ha mellan åren 1913 och 2007. Motsvarande ökningar för hektarskördarna i riket som helhet är för höstvete från 2 240 kg/ha till 6 460 kg/ha, och för havre 1 780 kg/ha till 4 370 kg/ha.

//Ann-Marie Karlsson

värmland län kommuj fr

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s