Har köttkonsumtionen nått sin högsta nivå?

kött

Totalkonsumtionen eller förbrukningen av kött har länge debatterats flitigt. Intresset för Jordbruksverkets officiella statistik över livsmedelskonsumtionen har varit och är alltjämt stort. Idag publiceras siffror där man kan följa utvecklingen från mitten av 1900-talet fram till år 2014.

Statistiken visar en 37 % ökning av totalkonsumtionen/förbrukningen av kött sedan år 1980, men ökningstakten har nästintill avstannat de senaste åren. För fjäderfäkött, syns en fyrfaldig ökning sedan år 1980.

diagr

Vidare visar de publicerade siffrorna att även vegetariska livsmedel har en ökande bild1konsumtionsutveckling. Sedan år 1980 har konsumtionen av färska grönsaker respektive bananer, meloner och övriga frukter fördubblats respektive nästintill tredubblats.

För mjölkprodukter har en konsumtionsminskning skett motsvarande tidsperiod. Detta gäller inte de övriga mejeriprodukterna grädde, ost och syrade produkter där det istället har skett en ökning.

Mer information finns i det publicerade Statistiska meddelandet JO 44 SM 1501, Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, uppgifter t.o.m. 2014 samt i vår statistikdatabas.

// Monica Eidstedt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s