Importen av fågelkött ökar

SCB tar fram statistik över import och export av olika varor. Statistiken över import av fågelkött visar att importen till Sverige ökat de senaste åren. Det är framförallt importen av fryst fågelkött som ökat. Den har ökat från 31 miljoner ton år 2012 till 37 miljoner ton år 2014. Ökningen har fortsatt under de tre första kvartalen 2015.

diagram import a

Kvantiteten färskt fågelkött som importeras har varit runt 10 till 11 miljoner ton per år de senaste åren. Importen ökade något mellan åren 2013 och 2014. Den har också ökat under de tre första kvartalen år 2015 jämfört med motsvarande kvartal år 2014. Ökningen är dock liten.

Importen av bearbetat fågelkött var 28 miljoner ton år 2012 och har ökat till 31 miljoner ton år 2014. Under de tre första kvartalen år 2015 har den dock minskat något jämfört med motsvarande period år 2014.

65 % av det fågelkött vi konsumerar är svenskt

Vår enhet för handel- och marknad här på Jordbruksverket räknar fram den svenska marknadsandelen för olika varor. Marknadsandelen motsvarar den andel av det kött vi konsumerar som också är producerat i Sverige. Statistiken visar att den svenska marknadsandelen var 65 % för fågelkött år 2014. Siffran kan jämföras med andelen för nötkött (52 %), lammkött (31%) och griskött (69%).

En jämförelse mellan åren 2013 och 2014 visar att den svenska marknadsandelen för fågelkött varit oförändrad medan den t.ex. ökat för  griskött och nötkött.

diagram import

Konsumtionen och produktionen i Sverige

Under perioden 1994 till 2014 har konsumtionen av fågelkött i Sverige ökat från 72 miljoner ton till 207 miljoner ton. Samtidigt har den svenska produktionen av fågelkött ökat från 80 miljoner ton år 1995 till 134-136 miljoner ton år 2014.

Jag frågade Åsa Lannhard Öberg (Enheten för handel och marknad) hur siffrorna kan tolkas och hon svarade att ” Fågelkött är en vara där den svenska produktionen ökar kraftigt trots att importandelen av konsumtionen också ökat. Där skiljer sig fågel från kött från nöt och gris där konkurrensen inneburit en minskad svensk produktion. ”

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s