Basfakta: Jordbruket i Norrbottens län

Lantbruket i Norrbottens län domineras av mjölk- och köttproduktion. En större andel av åkermarken används för vallodling i länet än i riket som helhet. Även odlingen och förädlingen av potatis och grönsaker är betydande för länet.

Antalet jordbruksföretag var runt 1 300 år 2013.  Basfakta om jordbruket i Norrbottens län visar att ungefär 2 % av landets företag finns i länet. Av dessa är de flesta småföretag – knappt en fjärdedel av företagen har en jordbruksareal på över 30 hektar och endast drygt 200 är heltidsföretag.  Företagarna brukar 1 % av landets åkermark och en försumbar del av landets betesmark. Företagen är alltså något mindre än genomsnittet i riket. Det är också något mindre vanligt med ekologisk mjölkproduktion i Norrbottens län än i riket som helhet.

norrb12

Jordbruksmarkens andel av landarealen

Jordbruk bedrivs framförallt längs kusten men det finns också jordbruk i inlandet längs älvdalarna. Den andel av landarealen som består av jordbruksmark visas på kartan nedan. Andelen är försumbar i de flesta av länets kommuner. Den är störst i Luleå kommun med 3,7 % följt av Piteå med 2,7 %.

NorrbottenJM1

Basfakta kommun för kommun

Den kommun där arealen åkermark är störst är Piteå kommun tätt följd av Luleå kommun. Åkerarealen är minst i fjällkommunerna Arjeplog och Kiruna.. Antalet mjölkkor är störst i Piteå med lite drygt 2000 mjölkkor, medan antalet kor för uppfödning av kalvar är störst i Luleå.

norrb

Andel heltidsföretag av det totala antalet företag.

Andelen heltidsföretag var år 2014 högst i Gällivare med runt 24 %.  Siffran kan jämföras med genomsnittet i riket som var 24 %.

NorrbottenHT1

Utvecklingen av antalet kor i Norrbottens län

Vid slutet av år 1866 fanns det 27 700 kor, 615 tjurar och 59 oxar i Norrbottens län. I juni 2007 fanns 8 079 kor i länet. Av dem var 7 284 kor för mjölkproduktion och 795 (10 % av samtliga kor) var kor för uppfödning av kalvar. Detta innebär att Norrbotten tillsammans med Västerbotten är de två län med lägst andel kor för uppfödning av kalvar i riket.

Det fanns flest kor i länet under 1930-talet, ungefär 56 000. Därefter minskade antalet kraftigt under 1950- och 1960-talen. Under perioden 1876 till 1916 fanns det 1 till 3 tjurar per 100 kor i länet. Det var ungefär lika många om i riket i genomsnitt. Under 1930-talet fanns det 17 736 företag med nötkreatur i Norrbottens län. År 2007 var motsvarande antal 325 företag. Det genomsnittliga företaget hade 4,4 nötkreatur år 1937 jämfört med 62,6 nötkreatur år 2007.

kor

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema:län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s