Vad vet du om jordbruket i Sverige? Fråga 7. Mölkproduktion

koDet sker en strukturutveckling bland mjölkbönderna i Sverige som innebär att företagen blir färre men större. De senaste trettio åren har antalet företag minskat från 35 000 till 4 200 samtidigt som besättningsstorleken ökat från 18 till 81 kor per företag. Vad innebär det för den mängd mjölk som produceras i Sverige?

Ungefär en tredjedel av den mjölk som produceras används till konsumtionsmjölk resten blir smör och ost eller andra produkter där mjölken är bas. Vi dricker mindre mjölk år 1985 drack vi utslaget per person 150 liter mjölk per person och år att jämföra med 80 liter år 2014.

Gör testet genom att markera ett alternativ och tryck ”vote”. Rätta svar till samtliga 10 frågor finns här.

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad vet du om jordbruket i Sverige? Fråga 7. Mölkproduktion

 1. Lars Sigurdsson skriver:

  Jag är släktforskare och intresserad av mjölkproduktionen på gårdsnivå under tidigt 1800-tal.
  Finns statistik på hur mycket en ko mjölkade per år 1820 eller däromkring?
  Tacksam för svar.
  Mvh Lars Sigurdsson

  • Hej
   Nej, jag känner inte till någon sådan statistik. Det finns en doktorsavhandling av Carin Israelsson ”Kor och människor” ISBN 9178446996 där hon resonerar om mjölkavkastningen främst i slutet av 1800-talet. Hon visar på skillnader mellan kor vid självförsörjningsjordbruk och kor vid de få större gårdarna där mjölken inte enbart användes inom familjen. Hon skriver att nutida historiker menar att mjölkavkastningen ökade i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. De siffror hon refererar handlar om att den i genomsnitt ökade från 500-700 liter per ko och år i början av 1800-talet till omkring 2 000 liter per ko och år i slutet av 1800-talet. Israelson nämnar att i material från statliga utredningar i början av 1900-talet nämns siffror som 1020 liter per ko och år runt 1870-1880 talet. Hon betonar dock att alla siffrorna är osäkra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s