Vad vet du om jordbruket i Sverige? Fråga 9. Nordiska animalier

ko 2Det svenska jordbrukets förmåga att producera och att konkurrera med sin produktion har under 2015 i ökad utsträckning kommit upp på agendan. I den här frågan tänkte jag be er fundera över hur jordbruket utvecklats i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer. Tre av länderna är med i EU och två länder Norge och Island är det inte. Tyvärr finns inga siffror för Island.

Eftersom djur och  de produkter som djuren ger på olika sätt är viktiga i norden tittar jag på utvecklingen av animalier som kött, mjölk, ägg och honung. Jag jämför den sammanlagda mängden av producerade animalier så som den beräknas i jordbrukets del av nationalräkenskaperna (EAA) mellan de nordiska ländera. Den sammanlagda mängden i EAA kallas volym eller värdevolym. I EU-15 det vill säga i de länder som varit med i EU sedan år 1995 har volymen i genomsnitt ökat med 5 %.

Gör testet genom att markera ett alternativ och tryck ”vote”. Rätta svar till samtliga frågor finns här.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s