Stöd och ersättningar till jordbruket

Under de senaste åren har vi publicerat ganska många blogginlägg om stöd och ersättningar till jordbruket. Bloggposterna har litet olika ingångar och en del är litet äldre. Om någon vill ha nyare statistik säg gärna till oss så ska vi försöka ta fram den.

Från brist på mat till överproduktion och ökat miljöfokus

Jordbrukspolitiken har sedan efterkrigstiden haft olika mål. EU:s jordbrukspolitik skapades t.ex. med utgångspunkten i att det varit brist på mat i Europa efter det andra pengar1världskriget, med tydliga mål om att säkra livsmedelsförsörjningen. Senare under 1970- och 1980-talen var istället problemen överproduktion och konsumentpriser som ökade mer än inflationen. På senare år har matens kvalitet och jordbrukets påverkan på miljön och landskapet kommit mera i fokus.

Olika mål ger olika utformning av politiken. I stora drag har stödformerna gått från att stödja produktion genom t.ex. ett högre pris per kilo producerat kött, till att i högre utsträckning stödja hävdandet av jordbruksmark oavsett hur mycket som produceras och mer specifika ersättningar t.ex. för att anlägga våtmarker eller odla ekologiskt. Det är också är viktigt att komma ihåg att även t.ex. tullar och exportbidrag påverkar jordbrukets priser.

Stöd eller ersättningar?

Om ordet stöd eller ordet ersättning används ger litet olika ingångar till hur de pengar som betalas ut tolkas. Är pengarna ett allmänt stöd, ett bidrag, för att öka jordbrukarnas lönsamhet eller är de en ersättning för att jordbruket producerar en vara vi hellre gemensamt betalar via en ersättning än i butiken. Ett exempel på en sådan vara är ett öppet landskap. I de blogginlägg vi publicerat har vi inte konsekvent använt det ena eller andra ordet utan följt de aktuella källorna.

Några äldre blogginlägg som speglar jordbrukspolitiken är:

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Bild | Det här inlägget postades i Ekonomi, Internationellt, Priser och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s