Priserna på mat ökar mer än inflationen

I SCB:s databas och i de tabeller och diagram SCB publicerar är det är möjligt att följa hur inflationen förändras månad för månad. Jag har valt att jämföra 12-månaders-förändringen, d.v.s. hur mycket priserna har förändrats mellan december 2014 och december 2015. SCB kallar diagrammet Konsumentprisindex, 12-månadersförändring, procent (Inflationstakten).

Mat har blivit dyrare jämfört med andra varor

Inflationstakten för livsmedel var 2,1 %, medan inflationen totalt (KPI) var 0,1 % mellan december 2015 oc h december 2014.  Det innebär att priset på mat har stigit mer än priserna pengar2sammantaget för alla varor vi köper. Mat har alltså blivit dyrare jämfört med andra varor vi köper.

Priserna har sjunkit för boendekostnader (-2,7 %) och Post och telekommunikation (-7,1 %). Priserna har ökat för mest för alkoholhaltiga drycker och tobak (4,3 %) samt restaurangbesök (2,4 %).

Priset har ökat mest för frukt och grönsaker

Inom gruppen livsmedel har priserna för frukt ökat mest med 6,6 % följt av grönsaker med 5,4 % och fisk med 4,8 %. Den enda varugrupp där priset sjunkit är kaffe, te och kakao där inflationstakten är -4,1 %.  Priserna har alltså ökat mest för just de varor Livsmedels-verket rekomenderar oss att äta mer av.

//Ann-Marie Karlsson

pris livsmedel

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Priserna på mat ökar mer än inflationen

  1. Ping: Är kött billigare idag jämfört med år 1990? | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s